Novotská hrudka 2016 znova potešila svojich návštevníkov

Prehliadka ovčích a figurálnych syrov a zhodnotenie ich kvality.

Ako po iné roky, aj tentokrát poslal svoj komentár k Novotskej hrudke Ing. Karol Herian, CSc., predseda odbornej poroty a renomovaný odborník na mliečnu výživu. Zverejňujeme ho v pôvodnom znení aj s fotografiami.



Na Slovensku sa v poslednom čase už na viacerých miestach robia krásne ľudové slávnosti, kde si pripomíname našu históriu, staré remeslá, jedlá i folklór. Je to veľmi chvályhodná činnosť a je veľmi dobre, že tam už chodia i mladí ľudia a nachádzajú tam veľa inšpirácií a zábavy. Jednou z tých najviac vydarených ľudových slávností a zvlášť syrárskych podujatí je už tradičný Syrársky jarmok – Novotská hrudka v obci Novoť na severnej Orave .

V tomto roku sa začiatkom júla uskutočnil už 11. ročník tohto tradičného syrárskeho jarmoku. Hlavným organizátorom a dušou tohto krásneho podujatia je Ing. Jozef Kondela, predseda družstva Agrovex Novoť, tiež obec Novoť a Oravské kultúrne stredisko. Aj teraz prišlo do Novote vyše troch tisíc návštevníkov, ktorí určite neobanovali, že tam boli. Však tam prišli ľudia nielen z blízkeho okolia, ale aj veľa odborníkov a tiež návštevníkov takmer z celého Slovenska a aj z blízkych poľských obcí. Samotný jarmok začal svätou omšou a pokračoval na námestí obce a v Kultúrnom dome. Tam na voľnom priestranstve bolo bohaté občerstvenie, desiatky stánkov a bohatý kultúrny i folklórny program. Okrem toho tam prebiehali aj viaceré atraktívne súťaže napr. v ťahaní syrárskych nití, v jedení syrov, a tiež v rôznych detských zábavkách. V blízkom okolí sa varil dobrý guláš, bryndzové halušky, parili sa naťahovali parené syry a mnohé ďalšie dobroty.

Hlavnou atrakciou celého jarmoku bola prehliadka ovčích hrudkových syrov a najmä celej rady figurálnych syrov a syrových tort i kytíc v Kultúrnom dome. Táto prehliadka trvala od 11 hod až do večera a všetci návštevníci mohli si obzerať prenádherné kolekcie figurálnych syrov a syrárskych tort i kytíc. To bol priam umelecký zážitok a radosť z ľudskej fantázie a nápadov. Na prehliadkach, ale i na súťaži sa zúčastnilo 11 výrobcov ovčích hrudkových syrov, 13 výrobcov s kolekciami syrových tort a kytíc a napokon 12 výrobcov figurálnych syrov. Návštevníci však nielen obdivovali a prípadne i chutnali tieto vystavené syry, ale ich aj hodnotili a na lístok napísali číslo kolekcie syrov, ktoré sa im najviac páčili.

Súbežne s verejným hodnotením prebiehalo i hodnotenie odbornej komisie pod vedením Ing. Karola Heriana. V komisii bol Ing. Ján Keresteš, MVDr. Katka Jančiová, Ing. Július Habovštiak a Ing. Dušan Apolen. U ovčích hrudkových syrov sa hodnotil bodovo vzhľad i konzistencia a tiež chuť a vôňa. Syrové torty a kytice a tiež figurálne syry sa hodnotili bodovo najmä na vzhľad a estetický dojem a potom aj na prácnosť výroby a na jeho kvalitu. Všetko hodnotenie prebiehalo individuálne a to buď anonymne, alebo aj pod menom, pričom komisia nepoznala výrobcu. Napriek tomu celé hodnotenie bolo veľmi náročné, lebo medzi kolekciami syrov boli len nepatrné rozdiely a aj v hodnotení syrov boli len malé rozdiely. Prví traja výrobcovia z každej kategórie vystavovaných syrov dostali od organizátorov vecný dar a diplom a od Ing. Jána Keresteša každý dostali bohatú odbornú knihu „Mlieko vo výžive ľudí“, ktorú on s kolektívom autorov napísal.

Tu autor uvádza výsledky hodnotenia kvality syrov podľa jednotlivých kategórii, ktoré sme vynechali, pretože sú uvedené už v predošlom článku.

Je zaujímavé, že výsledky hodnotenia odbornej komisie a aj veľké verejné hodnotenie boli takmer totožné. Pomerne ťažko sa hodnotili ovčie hrudkové syry, nakoľko nie všetky boli dostatočne vykysnuté a tu sa aj mienka jednotlivých návštevníkov najviac rozchádzala. Je to tým, že ešte stále pretrváva zvyk, že ovčí hrudkový syr musí byť čerstvý, sladký a vŕzgavý. Tu ešte treba asi veľa propagandy o tom, že zdravotne nezávadný a ľahko stráviteľný a výživný syr je až po vykysnutí a prípadne aj po vyzretí.

Najväčší obdiv na prehliadke syrov zožali však syrové torty i kytice a ostatné figurálne syry. Tieto syry si získali svoj obdiv nielen v Novoti, ale sú známe už po celom Slovensku a aj v zahraničí. Tie syry predstavujú vrchol domácej výroby parených syrov a takéto syry sú veľmi nápadité, estetické a predstavujú hotové umelecké diela. Pritom sú aj vhodné na konzumáciu, majú jemnú konzistenciu, lahodnú chuť a dajú sa dobre i skladovať. Aj keď už mnohí výrobcovia na Slovensku začali vyrábať syrové torty a podobné figurálne syry tie figurálne syry a syrové torty i kytice syrových kvetov z Novote a blízkeho okolia sú bezkonkurenčne najlepšie. Je to ozajstné syrárske i umelecké majstrovstvo. Právom možno figurálnym syrom priznať svoj pôvod tu na severnej Orave a určite práve takéto domáce tradičné výrobky tvoria už dôležitú regionálnu atrakciu a všetci Oravčania môžu byť na to hrdí.

Výroba miestnych regionálnych špecialít nie je len turistická atrakcia, ale aj určitý zdroj príjmov do domácnosti v rámci podmienok „ predaja z dvora“. Takáto výroba umožňuje šikovným občanom i v mieste bez priemyslu možnosť chovu domácich zvierat, dáva im možnosť obživy mliekom, mäsom a aj možnosť zárobku. Určite, ak sa dotiahne i systém predaja, napríklad pomocou určitých odbytových družstiev ako to robia Zázrivci s predajom syrových nití a korbáčikov, mohla by i takáto výroba sa rozšíriť n a to nielen na Slovensku.

Záverom možno Syrársky jarmok v Novoti a aj prehliadku a hodnotenie najmä figurálnych syrov hodnotiť veľmi pozitívne. Je to prekrásna reklama tvorivosti našich ľudí a vynikajúca reklama a propagácia nášho vidieka a syrárskeho umenia. Za všetku námahu a za celé zabezpečenie jarmoku patrí organizátorom úprimná veľká vďaka. Ostáva sa nám len tešiť na ďalší ročník Novotskej hrudky a na to, že táto začatá krásna tradícia bude pokračovať a ďalej sa rozvíjať a to aj v ďalších regiónoch Slovenska.

Ing. Karol Herian, CSc., Žilina

Galéria k článku

Foto:
140 - 147 - Karol Herian


140


141


142


143


144


145


146


147

Stanislav Mikolajčík, stanislav@novot.sk
Stiahnute z Novoť - Nezávislý informačný portál