Nebezpečenstvo pri zbere húb

NOVOŤ - Pri zbere húb do igelitových a iných nevzdušných obalov sa môžete otráviť nebezpečným jedom, ak huby dlhšie neupravené ponecháte, alebo skladujete v týchto obaloch.


Botulotoxín / botulín/, alebo tzv. klobásový jed je jeden z najprudších jedov a vzniká pri nesprávnom skladovaní alebo nesprávnom konzervovaní potravín /konzervy, nesprávne spracovanie domácich produktov z mäsa pri údení resp. pri údení klobás/. Botulín však vzniká aj pri nesprávnom zbieraní a uskladnení húb.
Odborníci tento jed považujú za nebezpečnejší než antrax, je produkovaný baktériami Clostidum botulinum. Tieto baktérie sú jednoducho dostupné, ich produkcia je veľmi jednoduchá a môžu vznikať v ktorejkoľvek kuchyni a smrteľne jedovaté množstvo si môže jednoducho vyrobiť každý sám. Jed, ktorý baktérie produkujú sa bežne nazýva „klobásový jed“ a je to najjedovatejšia prírodná substancia na Zemi. Jeden jediný gram, teda váha obyčajnej kancelárskej sponky dokáže zabiť viac než jeden milión ľudí.
Tento jed veľmi rýchlo poškodzuje nervovú sústavu človeka, čo sa prejavuje bolesťami hlavy, zdvojeným videním, rýchlym polykaním a problémami s dýchaním.
Botulín sa využíva v malom množstve ako liek pod názvom Botox najmä pri bolestiach hlavy, odstraňuje nadmerné potenie, migrény zmierňuje kŕče a pri obezite sa aplikuje do žalúdočného svalu. V súčasnosti sa využíva aj v kozmetike na vyhladzovanie vrások kde výsledkom je ochabnutie svalového sťahovania a vyhladenie vrások.
Nezabíjajme sa teda my, ani naše rodiny tým, že budeme nesprávne zbierať či uskladňovať huby, ktorých sezóna v týchto dňoch začína.

Galéria k článku







Štefan Kolenčík, kolencik@novot.sk
Stiahnute z Novoť - Nezávislý informačný portál