Ocenenia zbiera spolu s úrodou

NITRA - Ministerstvo pôdohospodárstva udelilo Jozefovi Kondelovi, rodákovi z Novote, vyznamenanie tretieho stupňa za dlhoročné a úspešné pôsobenie v rezorte poľnohospodárstva. Jozef Kondela, ktorý v októbri oslávi päťdesiatku, sa stal jediným Oravcom, ktorému sa dostalo ocenenia na augustovom Agrokomplexe v Nitre.


* Dozvedeli sme sa, že rezortné vyznamenanie nebolo jediné, ktoré ste dostali...

- V uplynulých dňoch mi udelili aj zlatú medailu Družstevnej únie Slovenskej republiky Samuela Jurkoviča. Pracoval som totiž vo viacerých slovenských agrárnych organizáciách, či už ako predseda Slovenského zväzu agroturistiky a vidieckeho turizmu, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Bratislave, aj ako predseda Oravskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Dolnom Kubíne.

* Kedy ste sa začali venovať poľnohospodárstvu?

- Po skončení agronomickej fakulty na vysokej škole v Nitre som začal v roku 1981 pracovať na družstve v Sedliackej Dubovej. O tri roky neskôr v Agrokovexe Novoť, kde som sa stal roku 1988 predsedom družstva.

* Vaše plány do budúcnosti?

- Snahou celého kolektívu je vybudovať z družstva serióznu a korektnú firmu, ktorá bude akceptovaná v blízkom okolí, ako aj na celom Slovensku, možno v Európskej únii. Sme podnik, ktorý sa venuje agroturizmu a poľnohospodárskej výrobe. Týmto dvom oblastiam sa chceme venovať na vysokej úrovni. Mlieko a salašníctvo by sa mali stať prioritou rozvoja v budúcnosti.

Som veľmi rád, že sa mi podarilo previesť družstvo v Novoti cez zložité obdobia transformácie, ťažkých krízových období až do súčasnosti, kedy je možné družstvo úspešne rozvíjať.

* V čom vidíte plusy a mínusy agroturizmu?

- Na agroturizmus sa stále pozerá s nevôľou, dokonca aj na Orave. Hoci by sme chceli stále intenzívne vyrábať, trh už niektoré komodity nepotrebuje. Preto treba urýchlene konať, spájať sa so samosprávou a budovať infraštruktúru a služby, ktoré nekonečne chýbajú oblasti ako je región Bielej Oravy. Viem, že je to dlhá cesta, naša generácia ju už asi nedokončí, ale treba štartovať aktivity rôzneho druhu. Len tak náš región pred svetom viac zviditeľníme.

V agroturizme treba okrem ubytovania a domácej stravy ponúkať aj ďalšie služby - koníky, ochutnávky syrov a realizovať ďalšie nápady.

Prevzaté z týždenníka



Stanislav Mikolajčík, stanislav@novot.sk
Stiahnute z Novoť - Nezávislý informačný portál