Linky :  | Oranet - Wifi sieť | Agropenzión | MY Oravské noviny | Orava | Oravská knižnica | Oravská galéria | Stránky hornooravských obcí
  
 Hlavna stranka | Registracia | Hladat | Galeria | Download | Neprihlaseny uzivatel  //Piatok, 13. decembra 2019 

    Zhodnotenie Novotskej hrudky

Novoť - Niekoľko fotografií a záverečné zhodnotenie Novotskej hrudky od fundovaného odborníka, predsedu hodnotiacej komisie - Ing. Karola Heriana, CSc.

„Novotská hrudka 2011“ - Vyhodnotenie súťaže o najlepšie syry
Obec Novoť a AGROVEX Novoť usporiadali 3. júla 2011 už VI. ročník Syrárskych jarmokov – „Novoťská hrudka 2011“. Aj keď počasie bolo veľmi nepriaznivé a bolo chladno a pršalo, aj tak sa na týchto už tradičných syrárskych slávnostiach zúčastnilo vyše 500 ľudí z okolia hornej Oravy a aj mnohí návštevníci z celého Slovenska. Dušou a hlavným organizátorom celého podujatia bol už tradične predseda AGROVEXU Ing. Jozef Kondela, ktorý vynaložil veľké úsilie, aby všetko prebehlo čo najlepšie. Bolo pripravených veľa atraktívnych podujatí a aj zábava pre deti, no žiaľ všetko sa pre nepriaznivé počasie nepodarilo realizovať. Aktívnu účasť na tomto podujatí mali aj viacerí členovia Cechu bryndziarov na čele s jej predsedom Ing. Jánom Kerestešom.
Syrárske trhy začali už tradične svätou omšou a potom v okolí bolo aj mnoho predajných stánkov s tradičnými remeselnickými výrobkami i s občerstvením. Vynikajúca bola i ľudová hudba a viaceré súbory. Hlavným bodom programu však bola prehliadka a súťaž najlepších syrov a to ovčích hrudkových syrov a výtvarne upravených tzv. figurálnych parených syrov. V tomto roku sa zúčastnilo výstavy a súťaže až 22 výrobcov umelecky tvarovaných parených syrov z kravského mlieka a 6 výrobcov ovčieho hrudkového syra.
V rámci súťaži sa posudzovalo vzhľad a konzistencia syrov a potom aj chuť a vôňa. Všetky syry anonymne posudzovala nezávislá 5 členná odborná komisia pod vedením Ing. Karola Heriana, CSc. a to podľa všeobecne používaného 10 bodového hodnotenia. Napriek tomu, že každý hodnotiteľ hodnotil samostatne, všetci hodnotiaci sa zhodli na najpeknejších a najlepších syrov jednoznačne. Treba však povedať, že všetky prinesené syry boli vynikajúce a boli iba nepatrné rozdiely vo výtvarnom spracovaní parených syrov a v chuti syra.
Najlepšie hodnotené Ovčie hrudkové syry boli od výrobcov :
1. Oravská Lesná
2. Agrovex Novoť
3. Zúbek Bertin
4. Agrotour Vasiľov
5. PD Žiarec Tvrdošín
Tieto syry boli pekného tvaru a mali dobrú konzistenciu. Rozdiel bol najmä v stupni prekysnutia a tým aj v kyslosti a vône syra. Z hľadiska zdravotnej bezpečnosti a aj plnšej chuti syra by sa žiadalo, aby ovčie hrudky sa predávali dobre vykysnuté v teplom prostredí a mali aspoň 2 – 3 dni. Takéto syry sú plnšej a bohatšej chuti, majú už hladšiu konzistenciu, sú lepšie stráviteľnejšie a po zdravotnej stránke bezpečnejšie.
Figurálne prenádherné kolekcie parených a čiastočne aj údených syrov prinieslo až 22 výrobcov. Všetky tieto súbory syrov malo veľmi bohatú nápaditosť a boli samostatným umeleckým dielom. Tu sa veľmi ťažko rozhodovalo, čo je krajšie, no prednosť mali nové netradičné tvary syrov, nápaditosť ich spracovania a napokon aj ich konzistencia a chuť.
Najlepšie hodnotené Figurálne syry boli od nasledovných výrobcov :
1. Kubaľová Elena – tvary syrov - auta, svadobnej postele, srdce
2. Kocúrová Marta – tvary syrov - kytice ruží
3. Blažeňáková Eva – tvary syrov – ikebana a košík s hubami
4. Mikolajčíková Jozefína - košík ruží a srdcová torta
5. Kosmeľová Angela - darčekový kôš syrov

Figurálne parené syry boli priam fantasticky krásne a na Slovensku dosiaľ ojedinelé. Veľmi boli pekne umelecky dotvorené a mohli sa posudzovať i predávať len ako súbor všetkých rôznotvarovaných syrov. Napriek tomu, že tieto syry sú veľmi krásne mali by byť aj dobrej konzistencie a chutné. Tu pri spracovaní syrového cesta je veľmi dôležitá súhra optimálnej kyslosti syra, teploty pariacej vody a čas parenia. V tom spočíva umenie získať dobrú chuť i konzistenciu. Ak sa syrové cesto dlhšie parí je chuťovo prázdne, kyslosť syra zas robí parený syr pevnejším, alebo mäkším a teplota parenia tiež ovplyvňuje chuť i konzistenciu pareného syra.
Možno smelo konštatovať, že kvalita týchto tzv. figurálnych syrov sa počas trvania súťaže výrazne zlepšuje. Pôvodne prevládali len tvarované syrové údené zvieratká, srdiečka a korbáčiky. V poslednom čase sú už krásne kolekcie syrových toriet, darčekových pestrých košíkov a aj umelecky spracovaných kvetov, rôznych tvarov a to všetko v kombinácii neúdených, slabo údených a silno údených syrov. Obdivuhodné boli i šaty paneniek zo syra, prekrásne syrové torty, prizdobené fľaše , atď.
Všetci účastníci súťaže si zaslúžia veľké uznanie a pochvalu. Za účasť obdŕžali všetci pekné Ďakovné listy od predsedu Cechu bryndziarov Ing. Jána Keresteša, predsedu Ing. Jozefa Kondelu a starostu obce Novoť. Okrem toho tí, čo sa umiestnili na prvých 5 – tých miestach získali aj Diplomy Cechu bryndziarov a vecné dary od predsedu Agrovexu Ing. J. Kondelu.
Celkovo, napriek nepriaznivému počasiu možno organizátorom len úprimne poďakovať za prípravu a realizáciu takéhoto krásneho podujatia a úprimne poďakovať aj všetkým súťažiacim za ich tvorivosť a novosť pri realizácii ovčích, ale najmä parených syrov. Zvlášť tieto tzv. figurálne syry si získali už na Slovensku veľa obdivovateľov a aj zákazníkov. Je to obdivuhodné, ako dokáže ľudská pracovitosť a tvorivosť získať také krásne výrobky, ktoré nielen, že sú krásne a chutné, ale môžu byť aj zdrojom finančného prilepšenia obyvateľov na severnej Orave, napomôžu aj miestnej agroturistike a prispejú tiež k zachovaniu krásneho vidieckeho prostredia.

Ing. Karol Herian, CSc., Žilina


071


072


073


074


075


076


077


078


079


080


081


082


083


084


085


086


087


088


089


090


091


092


093


094


095


096


097


098


099


100


101


102


103


104


105


106


107


108


109


110


111


112


113


114


115


116


117


118


119


120


121


122


123


Autor : Stanislav Mikolajčík, citane 4504x
Hodnotenie :    |  Streda, 6. jula 2011


Vase hodnotenie :   horsie  lepsie
Prihlasenie
Login:
Heslo:

Hladat
 
v clankoch
v novinkach
v hlavnom menu

Najcitanejsie
Fašiangy aj v materskej škole

Nebezpečenstvo pri zbere húb

Vzácni hostia na Novotských furmanských dňoch

Novotská hrudka - výsledky, foto i odborný komentár

III. ročník Novotských furmanských dní

Info
Nase stranky si prave cita 649 citatelov, z toho je 0 zaregistrovanych

Sponzoring
Domenu www.novot.sk sponzoruje:





Copyright © 2005-2019 Ing. Rastislav Kovalčík. Technická podpora : www.oranet.sk
Powered by DEV web management system



      
DWMS13ACL