Poľnohospodárska veľkovýroba a gazdovský dvor sú dva pojmy, ktoré sa navzájom zdanlivo vylučujú. Ale nemusí to tak byť. Hľadanie nových možností agroturistiky priviedlo predsedu novotského družstva Jozefa Kondelu na myšlienku vybudovať naozajstný gazdovský dvor našich starých otcov priamo v areáli spoločnosti.
„Stále hľadáme niečo nové. Za 18 rokov, čo robíme agroturistiku, sme sa vyprofilovali ako cieľ mnohých školských výletov, škôl v prírode a dovoleniek rodín s deťmi," hovorí Jozef Kondela. „Kým poľnohospodárska veľkovýroba pre nikoho nemá žiadne zvláštne čaro, gazdovský dvor ho má. Deti okrem toho milujú zvieratá a tu ich nájdu na dosah ruky.
Nielen vidieť
Tvorba gazdovského dvora v Novoti ešte len prebieha, no z toho, čo je hotové, sa dá vycítiť takmer rodinná atmosféra roľníckeho života. Novoťania však nevsadili iba na hospodárske zvieratá, ale aj na parádu. Na dvore nechýbajú napríklad pávy, hneď pri voliérach so sliepkami, bažantmi či husami stojí klasický drevený holubník. Hrkútanie jeho obyvateľov počuť po celom dvore.
„Rohaté capy vzbudzujú u detí rešpekt aj keď sa na dvore hrajú so psom. No kozliatka či jahniatka si deti bez obáv vezmú do náručia," hovorí Kondela. „Kone či poníky môžu vidieť dnes už kdekoľvek, aj u nás, no oči sa im rozsvietia, keď uvidia naše oslíky, teliatka, keď si môžu vyskúšať podojiť kravu."
Prechádzka gazdovstvom končí pri dojení kráv. Kto chce, môže si to vlastnoručne vyskúšať a potom sa pozrieť, ako z čerstvo nadojeného mlieka vzniká syr.
Vzácne kúsky
Pýchou gazdovského dvora bude skanzen roľníckeho náradia a vybavenia roľníckej usadlosti. Ľudia zo širokého okolia prinášajú na družstevný dvor veci, ktoré nachádzajú na povalách, v starých dreveniciach a stodolách.
„Zachraňujú vybavenie gazdovstiev svojich dedov, čo si veľmi cením. Ľúto im je staré a zachované veci vyhodiť, no sami pre ne miesto ani uplatnenie nemajú. Cennými kúskami sú mláťačky od Jakuba Durčáka a Floriána Pidíka, od Jozefíny Kšenzulákovej sme získali viacero zaujímavých exponátov," ukazuje Kondela na vzácne kúsky pod prístreškom.
„Najvzácnejší je asi šrotovník od nebohého Emila Vlčáka. Od klasického jednoduchého žarnova na ručné ovládanie ho jeho majiteľ postupne menil na konský pohon, tzv. gepel, potom na elektrický. Aj niektorí dospelí otvárajú oči, keď vidia dômyselný staručký drevený mangeľ na plátno, alebo niektoré časti náradia na výrobu syrov alebo bryndze."
Do konca roka bude hotový
Ku gazdovskému dvoru v Novoti pribudne do konca roka aj náučný gazdovský chodník popri lese s množstvom informácií, ktorý každého návštevníka dovedie na dvor.
„Našou filozofiou je ukázať, že aj z malovýroby vychádzajú vynikajúce produkty, ako napríklad náš domáci ovčí syr. Ten môže každý okoštovať, aj si ho so sebou odniesť. Chceme tak spopularizovať predaj čerstvých poľnohospodárskych produktov z dvora priamo spotrebiteľovi, ale i samotné mliečne výrobky," dodáva Kondela. „Kto chce, tomu ukážeme aj celý postup, ako sa ovčí syr vyrába, ako vzniká obyčajná hrudka, oštiepky alebo známe syrové korbáče."
Idúc dvorom, Jozef Kondela podvedome vytiahne kúsok starého pečiva a podstrčí ho somárikovi v ohrade. Z reakcie oslíka i zo správania a prítulnosti ostatných zvierat na dvore vidieť, že zoznámenie sa detí s niekdajším gazdovstvom a dorábaním chleba, mäsa, mlieka či vajec je tu to pravé orechové.