Linky :  | Oranet - Wifi sieť | Agropenzión | MY Oravské noviny | Orava | Oravská knižnica | Oravská galéria | Stránky hornooravských obcí
  
 Hlavna stranka | Registracia | Hladat | Galeria | Download | Neprihlaseny uzivatel  //Utorok, 29. aprila 2025 

    Novoť voňala syrom

Novoť - Nedeľňajšia Novotská hrudka prilákala do areálu tamojšieho agropenziónu rekordný počet výrobcov i návštevníkov.

NOVOŤ. Údené, neúdené, vyťahované, tvarované parené alebo len naparované. Nezáleží na tom. Rozhoduje estetický vzhľad a dojem, a samozrejme chuť. Reč je o syrových figúrach. O ktorých Ján Keresteš, predseda Cechu bryndziarov a syrárov, tvrdí, že „niečo tak úžasné a jedinečné nájdete iba na severnej Orave". Po vzhliadnutí 21 kolekcií, ktoré autori prihlásili do Novotskej hrudky, s ním nemožno nesúhlasiť.

Zabodovala z materskej

Elena Kubaľová z Mútneho je na materskej dovolenke s najmladším z troch synov. Keď jej zomrela svokra, ktorú roky opatrovala, potrebovala vypnúť. Podarilo sa, vďaka syrom. Inšpirovala ju sestra, pečie klasické torty. Elena sa rozhodla pre syrové. Po roku skúšania prihlásila na Novotskú hrudku nevestu, klobúk a darčekový košík. Zabodovala nielen u poroty, ale aj u divákov. A prezradila aj čo-to z know-how syrovej nevesty. „Musím do niečoho upevniť bábiku. Nasledujúci postup kopíruje obliekanie nevesty. Prvá je spodnička. Syr je živá hmota, treba vedieť vystihnúť, kedy a ako ho spracovať."

Kvalita syra stúpa

Najlepší hrudkový syr z ovčieho mlieka robí Ivan Bakoš z Brezy pred družstvom z Tvrdošína a Agrotourom Jurky z Vasiľova. Do súťaže mohli syrári prihlásiť aspoň dvojdňový vykysnutý hrudkový syr, pričom nesmel vážiť menej ako jeden kilogram. Porota posudzovala vzhľad, konzistenciu, chuť a vôňu.

„Cieľom podujatia je naučiť výrobcov robiť zdravý syr, ktorý nebude ľuďom na ťarchu," povedal predseda poroty Ján Keresteš. „Osveta je viditeľná. Kvalita ôsmich prihlásených hrudiek je v porovnaní s minulosťou oveľa lepšia."

Okrem súťaže syrárov pripravili organizátori viacero sprievodných podujatí. Za doprovodu Chudobovcov z Oravskej Lesnej prebehla prvá obecná liga v ťahaní syrových nití i súťaž v pití žinčice. Ľudia ochutnávali všakovaké syrové dobroty, no nepohrdli ani gulášom, haluškami či pstruhmi. Na Novoťanov sa po celý čas usmievali aj nebesia, možno slnko vymodlil pán farár počas úvodnej bohoslužby. Predseda novotského družstva Jozef Kondela žiaril spokojnosťou. „Myslím, že lepšie ešte nebolo."

Viac sa dočítate tu




Autor : Stanislav Mikolajčík, citane 4056x
Hodnotenie :    |  Pondelok, 5. jula 2010


Vase hodnotenie :   horsie  lepsie
Prihlasenie
Login:
Heslo:

Hladat
 
v clankoch
v novinkach
v hlavnom menu

Najcitanejsie
Fašiangy aj v materskej škole

Nebezpečenstvo pri zbere húb

Novotská hrudka - výsledky, foto i odborný komentár

Vzácni hostia na Novotských furmanských dňoch

III. ročník Novotských furmanských dní

Info
Nase stranky si prave cita 1243 citatelov, z toho je 0 zaregistrovanych

Sponzoring
Domenu www.novot.sk sponzoruje:





Copyright © 2005-2021 Ing. Rastislav Kovalčík. Technická podpora : www.oranet.sk
Powered by DEV web management system



      
DWMS13ACL